koiran ruokinta – ajatelmia.

Pohdinpa vain, että monen koiran ruokavaikeudet voivat johtua vatsan flooran väärästä koostumuksesta ja koiralle sopimattomasta ruuasta. Eikä allergiasta tai yliherkkyydestä. Ei lehmienkään rehusäkissä lue ” ei sisällä lihaa”, koirien rehusäkissä lukee ” ei sisällä vehnää” hmmm.
www.neufrau.net

neufrau.net

Kannattaa tutustua tuohon tekstiin!

Tässä joutessani lueskelen facebookista ”miten villakoira ei syö, on nirso, allerginen lihalle -mutta ei kuivaruuan ”lihalle”, koira on laiha, atooppinen, herkkämahainen, oksentaa tyhjää mahaa jne.
Ahdistus!
Sohaisen muurahaispesää ja tuikkaan tuleen bensaa, tiedän.
Lähes kaikki näitten koirien omistajista syöttää kuivaruokaa, nappuloita, papanoita. Tai koittaa syöttää. Mutta kun koira ei syö..Ja on hiivaa ja korvatulehdusta.
Eläinlääkärini mukaan koiralle ei tule antaa maitotuotteita, laktoosia siis ei. Eivätkä viljatkaan oikeasti kuulu koiran ruokavalioon. Vatsa Ei ole tehty niitä sulattelemaan oikein.
Aivan kuten liha ei kuulu lehmän ruokintaan.
Miksi yleensäkään koiralle annetaan maitotuotteita?
Maitotuotteista kalkki imeytyy huonosti koiraan. Ei siis hyvä syy antaa niitä. Luujauhosta, luusta, rustoista, kanamunan kuorista jne kalkki imeytyy. Esim. Aptuksen multidog ja monet muut kalkki-vitamiinit ovat luujauhoa vitamiineilla.
Jos maitotuotteita annetaan maitohappobakteerien takia, niin sitten ymmärrän esim AB piimän. Siinä on vain paria maitohappobakteeria. Mutta vielä enemmän ja montaa  laatua maitohappobakteereita koira saa esim Rasilaisen hapankaalista. Valkosipulilla tai ilman. Tuossa oleva valkosipulin määrä on niin pieni, että ei haittaa.
Rasvaa toki maitotuotteista usein saa.

Onko maitotuotteiden antaminen vain vanha tapa? Ilman että mietitään miksi sitä annetaan? Tai mitä hyötyä siitä on?

Juu myönnän, että kyllä mun villakoirat saa juustoa ja kinkkua ja lihapullia jne herkkuna. Ja raejuustoakin aina joskus, jos on mennyt vanhaksi esim. eikä ne näistä oireile mitenkään. Syön minäkin sipsejä, vaikka niissä ei nyt mitään terveellistä ole smilehymiö ja vatsa ei tykkää niistä.

Olen itsekin valittanut miten koirani on laiha, mutta nyt vuosien päästä ymmärrän mikä on laiha ja anorektinen laiha.. Laiha on hoikka koira, joka syö hyvin mutta ei rasvamassaa jää luitten päälle.
Anorektinen laiha on sairas. Tavallinen laiha ei ole sairas.
Ja mieluummin pidän koirani hoikkana kuin lihavina. Jotenkin pyöreän, lihavan koiran ihannointi on noussut muodiksi. En tykkää.
Mutta suurimmalle osalle näistä ”laihoista” koiristani on sitä massaa jäänyt luitten päälle tuossa 4 ikävuoden jälkeen. Niinhän minullekin on käynyt, nuorena minua kutsuttiin Kaloriksi.. Vain yksi sellainen olin hoikka, valitettavasti en ole enää.Hah.

Kun joskus mennä vuosina koitin myös ruokkia kuivaruualla, oli meilläkin korvissa töhnää ja silmät vuosi. Kun jätin kuivaruuat, ongelma poistui.
Jos vatsaani sattuu, en minäkään söisi. Ja kun ei syö niin vatsalaukku kutistuu.      Kierre on valmis.

Koiran ruokinta on helppoa, pitäisi olla. Itse ruokin koirani Neun Vogelilla ja Neun Hevillä tai kun jaksan, keitän itse koirilleni lihapuuroa. Lihana sitä mikä on kaupassa punaisella lapulla alessa. Lajikkeen ei ole niin väliä. Kanaa, sikaa, nautaa, maksaa, kalaa jne. Lihapuuron vain joudun lisäämään kalkkivitamiinijauhetta. Neuhun en lisää mitään.
Kerran päivässä mikrossa lämmitettyä ruokaa kuppiin ja se on siinä. Joskus annan kuureina öljyä tai biotiinia lisäksi. Kaikki koirani 8 kpl syövät samaa ruokaa, iästä riippumatta. Ja voivat hyvin.
Ja myönnän, että kyllä meilläkin on aina ruokakupissa koiran kuivaruokaa tarjolla, tosin täytän kupin noin kerran viikossa, jos silloinkaan. Nappulat taitavat olla vain siksi, että minulla on parempi mieli, jos koirillani olisi nälkä, niin on ainakin ruokaa tarjolla.. Suurin osa näistä ei kupilla käy lainkaan.

En itsekään syö mikroruokia tai valmisruokia, vaan ostan munia,porkkanaa, kaalia, perunaa, lihaa, kalaa, kanaa sellaisenaan ja mieluusti luomuna. Ne maistuvat paremmilta.
Miksi syöttäisin koiralleni teollista ruokaa jos en itsekään sitä suostu päivästä toiseen syömään?

Minusta Ilun kirjoitus, joka on tuossa alla, on ihan lukemisen arvoinen, ihan kaikkea tuota en allekirjoita/noudata, esim. Loishäätöä. Ja täytyy todeta, että tuo KarpNeu on raakaa ja aika mielenkiintoisen hajuista. Mutta jos sillä saa vatsan kuntoon, niin kaippa sitä kestäisi jonkin aikaa.. Vaikka väkisin koiran suuhun tunkien. Olen tuota karppiakin testannut, mutta myönnän että meillä ei oikein ollut suosikkiruoka. Tai sitten koirat eivät tarvinneet sitä. Perus Neu Vogel menee päivästä toiseen.
Joku aina kysyy paljonko koirani syö. En tiedä. Laitan ruokaa kuppeihin ja aina jää vähän. Eli saavat vatsansa täyteen. Kupit käydään syömässä tyhjäksi ennen aamua. Eli ne saavat ruokaa tarpeeksi.

Monelle ongelmasyöjälle vaihdetaan ruokaa joka päivä. Ja siitähän ei vatsa tykkää. Koiran vatsa voi hyvin kun ruokintaan ei tee muutoksia.
Itse annan aina välillä raakoja kanankauloja tai raakaa lihaa, neun lisäksi, miksi ? En tiedä. Mutta kunhan annan. Ehkä olen hölmö. Hyvin koirat ilmankin voivat, mutta vatsat kyllä sen raa’ankin kestävät.

Mutta pohdinpa vain, että monen koiran ruokavaikeudet voivat johtua vatsan flooran väärästä koostumuksesta. Eikä allergiasta tai yliherkkyydestä.

Ja toivottomat, lopulta oikeasti sairaat vatsat pitäisi ottaa pois jalostuksesta, mutta diagnoosi pitäisi tehdä vasta kun ihminen oppii ruokkimaan koiransa oikein ja ymmärtää enemmän koirastaan.

Tämä kirjoitus nostaa monella karvat pystyyn ja sanotaan että en ymmärrä allergisia koiria. Ehkä en, mutta ehkä joskus sellainenkin osuu kohdalleni ja opin kantapään kautta senkin.
Ja, niin, en saa mitään alea Neusta, tilaan sitä ihan normihinnalla kotiovelleni lavatolkulla. Kiitolinja tuo.
Kunhan olen vain niin ylentyytyväinen noihin ruokiin.

spacer

Leave a comment